Grafische industrie tekort aan geschoold personeel
Vaste contactpersonen
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Grafische industrie tekort aan geschoold personeel

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 14 maart 2016
Leestijd

In 2014 waren er 24.000 banen van werknemers en zzp’ers in de grafische industrie. UWV meldt vandaag in een Arbeidsmarkt update dat de daling van werkgelegenheid in deze sector scholing van personeel op termijn onder druk zet.

Brancheontwikkelingen in de grafische industrie

Vanwege onder andere digitalisering, toepassing van ICT en toenemende concurrentie is er al langere tijd sprake van een daling in het aantal banen. Het opleidingsniveau is toegenomen, er is minder vraag naar drukkers en meer naar vormgevers. Maar ook drukkerijen moeten door de toenemende digitalisering en benodigde commerciële vaardigheden aan hogere eisen voldoen. Ook is er al geruime tijd sprake van personele overschotten en een relatief hoog percentage werkelozen.

Kansen voor grafische industrie

Er liggen wel kansen voor de sector, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten op het gebied van drukwerk, media, communicatie en marketing. Samenwerkingen met andere bedrijven (die elkaar aanvullen) kan kansen van grafische bedrijven vergroten, bijvoorbeeld ook op het gebied van export.

Bron: UWV.nl, 15 maart 2016.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper