Gevolgen van wijzigingen ontslagrecht

salarisstrookjes inzichtelijk

Het ontslagrecht zal veranderen en dat heeft invloed op zowel werknemers als werkgevers. De ingrijpendste verandering is dat het voor werkgevers makkelijker wordt om een werknemer te ontslaan.

 

Meerdere kleine redenen voor ontslag

Op dit moment mag een werkgever een werknemer ontslaan als er één duidelijke reden voor is. Na de invoering van de nieuwe wet, mag een werknemer ook ontslagen worden op basis van meerdere kleine redenen. Als dit gebeurt, krijgt de werknemers wel meer ontslagvergoeding. Indien een werknemer langer in dienst is, ontvangt de werknemer juist minder. Voor ondernemers met personeel in dienst geldt het volgende. Als de ondernemer met pensioen gaat, ziek wordt of failliet gaat, hoeft de ontslagvergoeding niet te betaald te worden.

 

Drie flexibele contracten in drie jaar

Een andere belangrijke maatregel is dat een werknemer vanaf 2020 drie jaar een flexibel contract aangeboden mag worden. Op dit moment is dat twee jaar. Het aantal contracten blijft hetzelfde, dat zijn er drie. Ook wordt de proeftijd langer. In plaats van twee maanden, kan een proeftijd straks vijf maanden duren. Daarnaast bouwt een werknemer met een flexibel contract vanaf de eerste werkdag een ontslagvergoeding op, in plaats van na twee jaar.

 

Veranderingen voor oproepkrachten

Ook voor oproepkrachten zijn er veranderingen. Zij kunnen nu nog zeven dagen per week, 24 uur per dag, oproepbaar zijn. Na de invoering van de nieuwe wet, moet een werkgever minimaal vier dagen van te voren laten weten wanneer een oproepkracht verplicht beschikbaar moet zijn.

 

Sneller een vast contract voor werknemers

De veranderingen hebben als doel dat werkgevers eerder een vast contract aanbieden aan werknemers. Een werkgever moet meer WW-premie betalen voor een werknemer met een flexibel contract. Marleen de Rooy, Politiek verslaggever zegt daarover: “In Nederland werken te veel mensen met een kort tijdelijk contract, zegt het kabinet. Dat is een probleem omdat zij onzeker zijn over hun financiën en bijvoorbeeld ook geen pensioen opbouwen. Deze plannen moeten meer mensen aan vast werk helpen, omdat dat aantrekkelijker wordt voor werkgevers.”

Bron: NOS, 2 november 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie