Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Gevolgen van ongelijkheid vrouwen op de arbeidsmarkt

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 13 september 2018
Leestijd

De gevolgen van ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt zijn berekend door adviesorganisatie McKinsey. In het onderzoeksrapport staat dat de Nederlandse economie kleiner is dan het zou kunnen zijn. Dit komt volgens de adviesorganisatie door de achterstelling van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt. McKinsey heeft berekend dat de Nederlandse economie 114 miljard euro misloopt omdat het niet op zijn best presteert wat betreft werkende vrouwen.

Vrouwen op de arbeidsmarkt

In het rapport staat verder dat de Nederlandse economie nog rijker zou kunnen zijn. Het kan 221 miljard euro rijker zijn bij een meer gelijke verdeling in de plekken waar nu vooral mannen werkzaam zijn. De Nederlandse vrouw werkt minder dan de Nederlandse man bijvoorbeeld. Ook verdient de vrouw minder dan de man. Daarnaast is de Nederlandse vrouw ondervertegenwoordigd in managementfuncties.

De bijdrage die de Nederlandse vrouw levert aan het Nederlandse bruto binnenlands product (bbp) valt lager uit bij een vergelijking met het gemiddelde voor West-Europa. In Nederland draagt een derde van de vrouwen bij aan het bbp, in West-Europa draagt 38% van de vrouwen bij. In het onderzoeksrapport wordt dit verklaard met de constatering dat Nederlandse vrouwen vaker in deeltijd werken en meer onbetaalde zorgtaken uitvoeren.

Meer werken om personeelstekorten op te lossen

Verder stelt McKinsey in het rapport dat personeelstekorten in de zorg en het onderwijs verholpen kunnen worden als vrouwelijke deeltijdmedewerkers één uur per week extra gaan werken. De adviesorganisatie stelt dat het voor de Nederlandse vrouw financieel aantrekkelijker moet worden om meer te gaan werken. Ook de verandering in traditioneel conservatief sociale opvattingen over man-vrouw taakverdelingen helpen volgens McKinsey om meer vrouwen (meer) te laten werken. De adviesorganisatie stelt dat de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven hierin een rol spelen: “Overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties kunnen een belangrijke rol spelen om bestaande opvattingen rondom bijvoorbeeld werkende moeders en zorgende vaders positief te beïnvloeden”.

Reactie minister Koolmees en Van Engelshoven

De ministers Koolmees en Van Engelshoven vinden dat “te veel vrouwen terechtkomen in kleine deeltijdbanen in plaats van uitdagende carrières.” Daarnaast benadrukken de ministers dat de belastingenherzieningen van komend jaar het aantrekkelijker moeten gaan maken meer uren te gaan werken. En dat het kabinet voornemens is nog meer maatregelen te nemen.

Bron: NOS, 12 september 2018

P.zine #7: De positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt

De zomer editie van P.zine is verschenen. In deze editie besteden we onder andere aandacht aan de positie van de vrouw arbeidsmarkt. Aan de hand van vijf stellingen beschrijven we de positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt. Vervolgens geeft CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen uitleg bij de cijfers. Vervolgens delen Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul en Stichting Topvrouwen-voorzitter Marry de Gaay Fortman hun visie op de positie van de vrouw.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper