Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

De gevolgen van een traag selectieproces

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 15 mei 2018
Leestijd

Lange reactietijd, slechte communicatie en meerdere sollicitatiegesprekken bij dezelfde werkgever. Dat zijn de grootste frustraties van sollicitanten, zo blijkt uit onderzoek van uitzendonderneming Robert Half. Het recruitmentbureau deed onderzoek naar de mening van sollicitanten over een lang selectieproces.

Wat sollicitanten vinden

Aan het onderzoek deden 1.000 Nederlandse werknemers mee. Wat de ondervraagden het meest frustreerde was de trage reactietijd na een sollicitatiegesprek. 42% van de respondenten vindt het vervelend om er lang niet zeker van te zijn of je door bent naar de volgende ronde. Een bijna even grote groep (41%) raakt gefrustreerd als het onduidelijk is wat de stappen in het selectieproces precies zijn. Daarnaast zorgt het doen van meerdere sollicitatiegesprekken bij dezelfde werkgever voor ergernis. 35% van de respondenten geeft aan dat niet fijn te vinden.

De gevolgen van een traag selectieproces

De gevolgen van het bovenstaande zijn dat kandidaten hun interesse in de baan verliezen. Tweederde van de respondenten laat dat weten. Bijna de helft van de ondervraagden zegt daarnaast een bedrijf voortaan af te zullen raden. Het kan zelfs gebeuren dat kandidaten de sollicitatieprocedure beëindigen. Dat zou 34% van de respondenten doen.

Wat verstaan wordt onder een lange reactietijd verschilt. 59% vindt één à twee weken een te lange periode. 36% van de ondervraagden verliest al interesse als zij een week niets hebben gehoord. Het gehele selectieproces mag maximaal vijftien dagen duren. Daarna vinden sollicitanten dat het te lang duurt.

Vijf tips om het selectieproces te versnellen

Het is belangrijk dat een recruiter snel van zich laat horen na afloop van elke fase in het selectieproces. Hieronder vindt u vier tips die daarbij helpen:

  1. Bespreek vooraf met stakeholders in de organisatie hun exacte behoefte aan personele kwaliteiten
  2. Plan de gesprekken strak en compact, zorg dat beslissers aanwezig zijn
  3. Kom snel met het uiteindelijke aanbod, zodat partijen spoedig kunnen beslissen
  4. Zorg voor duidelijke communicatie, wees bereikbaar

Bron: Personeelsnet, 16 mei 2018.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper