Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Fulltime werkweek is achterhaald volgens werknemers én werkgevers

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 2 april 2019
Leestijd

Zowel werknemers als werkgevers vinden de fulltime werkweek achterhaald. In ieder geval, dat is de conclusie uit het jaarlijkse benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Visma – Raet. Uit de cijfers van het onderzoek blijkt dat 55% van de respondenten vindt dat de fulltime werkweek van 40 uur zelfs ‘niet meer van deze tijd’ is.

 

Fulltime werkweek niet meer de norm

De fulltime werkweek waarbij werknemers 40 uur op dezelfde werkplek werken is niet meer van deze tijd. Dat wordt althans gesteld in het rapport van de HR-dienstverlener. Ter illustratie: slechts 30% van de werkgevers vindt de 40-urige werkweek nog wel relevant. De nieuwe norm is dan ook anders. Binnen de nieuwe norm werken werknemers bijvoorbeeld waar en wanneer zij dat zelf willen.

 

Nieuwe norm van werken

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt initiëren nieuwe mogelijkheden in de uitvoer van dagelijkse werkzaamheden. Joke van der Velpen van Visma – Raet: “Door de technologische vooruitgang van de afgelopen jaren kunnen we daar nu makkelijker vanaf stappen. We kunnen ons werk eigenlijk overal doen en hoeven daarvoor niet per se naar kantoor.”

Daarnaast is thuiswerken voortaan normaal. Ook is de verdeling van taken binnen een huishouden veranderd. Van der Velpen: “Vroeger was het de man die werkte en de vrouw die thuis was. Nu zowel de man als de vrouw werken, zul je de werktaken en taken binnen het gezin moeten verdelen. Vrouwen werken al veel parttime en je ziet nu een kentering bij de mannen. Ook zij gaan meer parttime werken.”

 

Bron: AD, 1 april 2019

 

Het abc van de arbeidsmarkt 2.0

In P.zine #06 leest u meer over de abc van arbeidsmarkt 2.0 en de wijze waarop robotisering een rol kan gaan spelen op de nieuwe arbeidsmarkt en welke effecten dat heeft. Wat weet u van de nieuwe arbeidsmarkt? Robotisering, deeltijd, diversiteit, big data, privacy, flexibilisering, personeelstekorten, een leven lang leren, soft skills, jobmarketing; de arbeidsmarkt 2.0 heeft heel wat in petto. Gelukkig dienen ontwikkelingen zich niet allemaal in een keer aan. Toch is het verstandig om goed op de hoogte te blijven zodat u tijdig kunt anticiperen op wat voor u belangrijk is.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper