Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
luca-bravo-XJXWbfSo2f0-unsplash

FD: ‘Arbeidsmarkt komt in handen van digitale spelers’

Traditionele uitzendbureaus hebben te maken met nieuwe technologieën, innovatieve online concurrenten en strengere wet- en regelgeving.
Dit dwingt de sector zich opnieuw op te vinden,” aldus ING Research. De verwachting is tevens dat de arbeidsmarkt alleen maar verder zal digitaliseren in de toekomst.

Gepubliceerd door: Pay for People
Geplaatst op 15 augustus 2022
Leestijd
Digitalisering van de arbeidsmarkt

FD: ‘Arbeidsmarkt komt in handen van digitale spelers’

Door de corona-uitbraak is de digitale transformatie van de arbeidsmarkt in een stroomversnelling geraakt. Dit geldt vooral voor bedrijven in de ICT en zakelijke dienstverlening, waar de flexbranche onder valt. Maqqie. Temper. Youbahn. Youngones. Aldus een handjevol techspelers in de HR-markt die nu concurreren met de meer traditionele flexpartijen. Deze platformen richten zich vooral op de bemiddeling van zzp’ers.

Diezelfde stroomversnelling heeft er ook voor gezorgd, dat de kern van dienstverlening veel meer komt te liggen op het ontzorgen en adviseren van bedrijven op het gebied van HR-dienstverlening. Neem het voorbeeld van Maqqie, een digitale marktplaats waar de recruitment (werving en selectie, opstellen van contracten en de uitbetaling) volledig digitaal verloopt zonder tussenkomst van een intercedent of recruiter.

 

“Eigen payroll draaien wordt ouderwets”

“Over vijf tot tien jaar is het ouderwets om als bedrijf nog je eigen payroll te draaien.” Voorspelt Pieter Jacob Leenman, oprichter en ceo van werkplatform Maqqie. Leenman denkt dat bedrijven alle administratieve, fiscale en juridische rompslomp rond het werkgever- of opdrachtgeverschap gaan uitbesteden aan digitale platforms. ‘Ze zullen ’techniek aan de achterkant’ overlaten aan techspelers, omdat ze bij voorkeur doen waar ze zelf goed in zijn.’ Het bedrijf meldde maandag dat het in juni reeds de jaaromzet van 2021 had geëvenaard.

Platforms zoals Maqqie leggen zich niet alleen meer toe op korte en routinematige klussen, maar ook op de werving en selectie van bijvoorbeeld accountants en IT-specialiseren. ING Research ziet deze ontwikkeling als een bedreiging voor traditionele uitzendbureaus, die veel hogere marges moeten vragen om de kosten van kantoren en intercedenten terug te verdienen.

 

Spotify van de arbeidsmarkt

Deze rappe ontwikkeling wordt tevens onderschreven door Randstad-ceo Sander van ’t Noordende en tech-ondernemer Rina Joosten-Rabou. In een interview met het FD legt Joosten uit hoe technologie kan helpen met het vinden van de juiste mensen in nieuwe groepen: “Door drie open vragen maken onze data de unieke kenmerken en karakteristieken van een persoon zichtbaar. Zonder vooroordelen. Mensen verzamelen vaak hetzelfde type mensen om zich heen. Algoritmes kennen geen kleur. We hebben nu 4,5 miljoen interviews op basis van drie open vragen wereldwijd afgenomen. Dat levert miljarden data op. En het mooie van algoritmes is dat ze blijven leren, doordat je informatie blijft toevoegen over de prestaties van de aangenomen professionals.”

Van ’t Noordende onderstreept het belang van vooruit kijken: “Randstad is een succesvol bedrijf, maar bedrijven blijven dat niet als ze zich niet aanpassen. Aan andere wensen van klanten, veranderingen op de arbeidsmarkt en verdere digitalisering.” Met Randstad wil hij de beste professionals aan zich blijven binden en merkt daarbij op: “Als je maar in één vijver vist, hoe kun je dan de beste mensen vinden?”

Maqqie wil eind 2022 ook klassieke payroll leveren voor werkgevers die zelf hun personeel uitzoeken, maar het werkgeverschap willen uitbesteden. Leenman heft de ambitie om de hele arbeidsmarkt te digitaliseren en prijst het bedrijf aan als de ‘Spotify van de arbeidsmarkt’.

Bronnen: ING, FD1 en FD2

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper