Een gezonde levensstijl eisen van uw werknemers, mag dat?

Een gezonde werknemer is (bijna) nooit ziek, toch? Er is goed nieuws voor werkgevers met grieperige werknemers. Gezondheidsinstituut Nivel meldt dat het aantal griepgevallen voor de derde week op rij daalt. De jaarlijkse terugkerende griepepidemie lijkt daarmee af te zwakken.

Maar mag u als werkgever een gezonde levensstijl eisen van uw werknemers? Het antwoord daarop is: nee, dat mag u niet tenzij de veiligheid in het geding komt of als uw werknemer er op eigen initiatief naar vraagt.

 

Elk jaar de griep

Het ziekteverzuim van uw werknemers wilt u logischerwijs het hele jaar door zo laag mogelijk houden. Tijdens de wintermaanden heeft er tijdens de afgelopen jaren telkens een griepepidemie plaatsgevonden. Van een griepepidemie is sprake als 51 op de 100.000 mensen twee weken achtereen griep hebben. Gemiddeld duurt een griepepidemie 9 weken. De griep is overigens niet alleen tijdens de wintermaanden een veelvoorkomende ziekmelding, ook in de herfstmaanden zijn er veel griepgevallen.

De griep voorkomen is niet mogelijk, maar zowel werkgevers als werknemers kunnen actie ondernemen om zo lang mogelijk fit en gezond te blijven. Een werknemer kan zelf kiezen om te sporten, niet te roken, gezond te eten en drinken. Maar wat kunt u als werkgever doen? En ook belangrijk: zit uw werknemer wel te wachten op de bemoeienis van zijn of haar baas?

 

Gezonde levensstijl eisen

In PLOS Medicine stellen Rotterdamse onderzoekers dat mensen die gezond leven en dus niet roken, niet te zwaar zijn en een gezonde bloeddruk hebben gemiddeld 6 jaar langer leven. Daarnaast stellen zij ook dat iedereen die dat wel doet eerder ziek wordt en dat ook langer blijft.

Uit een peiling van een HR-dienstverlener blijkt dat 57% van alle werkgevers voor zichzelf een rol ziet ‘weggelegd bij het gezond houden van het personeel’. Een werkgever mag in beginsel geen gezonde levensstijl eisen van een werknemer. Ruim 91% van de werknemers vindt het ook hun eigen verantwoordelijkheid of zij wel of niet roken en/of alcohol drinken. Daarnaast zegt 86% dat zij niet willen dat hun werkgever zich bemoeit met overgewicht.

Een werkgever mag een werknemer alleen dwingend verzoeken zijn of haar levensstijl aan te passen als deze invloed heeft op de werkzaamheden. Lector Arbeid en Gezondheid Yvonne Heerkens van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: “Maar alleen als je leefstijl daadwerkelijk invloed heeft op je werkzaamheden mag een werkgever er dwingend iets over zeggen. Verder mag je alleen mensen verleiden om tot een gezonde levensstijl over te gaan”.

 

Bron: RTLZ, Parool, 6 februari 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie