Een gezonde levensstijl eisen van uw werknemers, mag dat?
Een gezonde werknemer is (bijna) nooit ziek, toch? Er is goed nieuws voor werkgevers met grieperige werknemers. Gezondheidsinstituut Nivel meldt dat het aantal griepgevallen voor de derde week op rij daalt. De jaarlijkse terugkerende griepepidemie lijkt daarmee af te zwakken.
Maar mag u als werkgever een gezonde levensstijl eisen van uw werknemers? Het antwoord daarop is: nee, dat mag u niet tenzij de veiligheid in het geding komt of als uw werknemer er op eigen initiatief naar vraagt.

Elk jaar de griep
Het ziekteverzuim van uw werknemers wilt u logischerwijs het hele jaar door zo laag mogelijk houden. Tijdens de wintermaanden heeft er tijdens de afgelopen jaren telkens een griepepidemie plaatsgevonden. Van een griepepidemie is sprake als 51 op de 100.000 mensen twee weken achtereen griep hebben. Gemiddeld duurt een griepepidemie 9 weken. De griep is overigens niet alleen tijdens de wintermaanden een veelvoorkomende ziekmelding, ook in de herfstmaanden zijn er veel griepgevallen.
De griep voorkomen is niet mogelijk, maar zowel werkgevers als werknemers kunnen actie ondernemen om zo lang mogelijk fit en gezond te blijven. Een werknemer kan zelf kiezen om te sporten, niet te roken, gezond te eten en drinken. Maar wat kunt u als werkgever doen? En ook belangrijk: zit uw werknemer wel te wachten op de bemoeienis van zijn of haar baas?
Gezonde levensstijl eisen
In PLOS Medicine stellen Rotterdamse onderzoekers dat mensen die gezond leven en dus niet roken, niet te zwaar zijn en een gezonde bloeddruk hebben gemiddeld 6 jaar langer leven. Daarnaast stellen zij ook dat iedereen die dat wel doet eerder ziek wordt en dat ook langer blijft.
Uit een peiling van een HR-dienstverlener blijkt dat 57% van alle werkgevers voor zichzelf een rol ziet ‘weggelegd bij het gezond houden van het personeel’. Een werkgever mag in beginsel geen gezonde levensstijl eisen van een werknemer. Ruim 91% van de werknemers vindt het ook hun eigen verantwoordelijkheid of zij wel of niet roken en/of alcohol drinken. Daarnaast zegt 86% dat zij niet willen dat hun werkgever zich bemoeit met overgewicht.
Een werkgever mag een werknemer alleen dwingend verzoeken zijn of haar levensstijl aan te passen als deze invloed heeft op de werkzaamheden. Lector Arbeid en Gezondheid Yvonne Heerkens van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen: “Maar alleen als je leefstijl daadwerkelijk invloed heeft op je werkzaamheden mag een werkgever er dwingend iets over zeggen. Verder mag je alleen mensen verleiden om tot een gezonde levensstijl over te gaan”.
Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper
Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:
- Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
- Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
- Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Adviesgesprek
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Nieuwe CAO voor Uitzendkrachten vanaf 1 januari 2026
De NBBU, de ABU en vakbond LBV hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe CAO voor Uitzendkrachten. Deze nieuwe cao heeft een looptijd van 3 jaar: van 1 januari 2026 tot en met 31 december 2028. Met ingang van 1 januari 2026 verdwijnt de huidige systematiek van de inlenersbeloning. Er is een wijziging aangekondigd in fase 3: deze wordt in de toekomst verkort van 3 naar 2 jaar. De pensioenregeling wordt onderdeel van de toets op gelijkwaardigheid.
Afbouw inhouding huisvesting op minimumloon
Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer mogen inhouden op het minimumloon voor huisvesting. Momenteel is dit maximaal 25%, vooral toegepast bij arbeidsmigranten. Deze regeling wordt vaak als verdienmodel gebruikt, wat kan leiden tot uitbuiting. Daarom wordt de inhoudingsmogelijkheid stapsgewijs afgebouwd en in 2030 volledig afgeschaft.