Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Duizenden flexkrachten doen TOFA-aanvraag (update 13 juli 2020)

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 13 juli 2020
Leestijd

Ruim 4500 flexkrachten hebben op de eerste dag een TOFA-aanvraag ingediend. TOFA staat voor de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten. De overheid komt flexkrachten tegemoet die geen recht hadden op andere uitkering over de periode maart, april, mei 2020.

 

LET OP! Het UWV heeft 22 juni de TOFA-regeling geopend; de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten. Vanuit Pay for People, Tentoo en Holland Employment Experts kunnen wij voor flexkrachten helaas niets betekenen in deze regeling. Op de website van het UWV kunnen flexkrachten zien of zij in aanmerking komen voor deze regeling. Hier kunnen zij ook zelf een aanvraag doen. Het UWV heeft ook een speciaal TOFA-telefoonnummer: 088 – 898 20 30.

UPDATE (13 juli 2020): De aanvraagperiode voor de tegemoetkoming TOFA is met twee weken verlengd tot en met 26 juli 2020. Aanvragen van de TOFA kan via het UWV.

 

Vooraarden van TOFA-aanvraag

De voorwaarden voor de TOFA-regeling voor een flexkracht zijn:

  • De flexkracht is 18 jaar of ouder en heeft nog niet de AOW-leeftijd bereikt;
  • Hij kreeg over maand april geen uitkering of andere tegemoetkoming in uw inkomsten;
  • Zijn sv-loon (sociale verzekeringsloon) over maand februari was minimaal 400 euro;
  • Zijn sv-loon over de maand maart bedroeg minimaal 1 euro;
  • Zijn sv-loon over de maand april bedroeg maximaal 550 euro;
  • Zijn sv-loon over de maand april was minimaal 50% lager dan uw sv-loon over de maand februari.

Daarnaast heeft de flexkracht door het verlies van inkomsten door de coronacrisis tegemoetkoming nodig voor kosten voor levensonderhoud. Als hij voldoet aan alle voorwaarden kan hij aanspraak maken op de TOFA-regeling. De tegemoetkoming bedraagt 1650 euro bruto maximaal, dat is 550 euro bruto per maand voor de maanden maart, april en mei 2020.

 

TOFA aanvragen

De TOFA wordt uitgevoerd door uitkeringsinstantie UWV. Iedere flexkracht die voldoet aan de voorwaarden kon in eerste instantie tot en met zondag 12 juli 2020 een TOFA-aanvraag indienen. De aanvraagperiode voor de tegemoetkoming TOFA is met twee weken verlengd tot en met 26 juli 2020. Aanvragen van de TOFA kan via het UWV. Bij de aanvraag worden de volgende gegevens gevraagd:

  • DigiD-inlogcode;
  • Rekeningnummer;
  • Telefoonnummer en e-mailadres.

Nadat de aanvraag is ingediend bij het UWV krijgt de flexkracht van het UWV binnen 4 weken bericht of de aanvraag is goedgekeurd. Als de aanvraag is goedgekeurd maakt het UWV de tegemoetkoming binnen 10 kalenderdagen over op de bankrekening van de flexkracht.

 

Reacties op hoogte TOFA

De hoogte van de TOFA-tegemoetkoming is 550 euro bruto. Dat is niet genoeg volgens Yvette de Vries van vakbond FNV: “Voor studenten die dit als bijbaan hadden is het wel genoeg, maar voor mensen die meer uren maakten is het vaak veel minder dan wat ze eerst verdienden. Een vergoeding van een paar honderd euro is voor hen niet genoeg.”

Hier denkt studentenvakbond LSVB anders over. LSVB-voorzitter Lyle Muns: “Het is goed dat jongeren steun kunnen krijgen, maar drie maanden is te kort. De economie gaat wel steeds meer open, maar we zijn nog lang niet op het niveau van voor de crisis. De jeugdwerkloosheid loopt snel op, zo’n regeling is ook voor de komende maanden nodig.”

Bron: NOS, 23 juni 2020 – NBBU, 13 juli 2020

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper