Discussie over kortingen op pensioenen

payforpeople-nieuws-pensioen-hervorming

Vakbond FNV stelt dat kortingen op pensioenen moeten worden opgeschort. Als reactie op vakbond FNV stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland dat vakbonden en pensioenfondsen eerlijk moeten zijn over de kans dat er pensioenkortingen komen. De werkgeversorganisaties stellen daarnaast dat als de financiële situaties van de fondsen slecht blijven de kortingen onvermijdelijk zijn.

 

Kortingen op pensioenen nodig?

FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga: “Nu korten zou een drama zijn. We zijn bezig met de uitwerking van een nieuw pensioencontract. Eén van de doelen is om het vertrouwen te herstellen. We weten nog helemaal niet hoe dat nieuwe pensioencontract eruit gaat zien, wanneer er wel en niet gekort gaat worden, wanneer er geïndexeerd kan worden. In afwachting van de uitwerking zou je nu geen maatregelen moeten nemen die misschien straks niet nodig zijn”.

Namens werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland wordt het volgende gezegd: “Als financiële markten niet verder wegzakken dan zijn de effecten waarschijnlijk beperkt. Als de situatie wel verslechtert dan kan ingrijpen niet uitgesloten worden. Uiteraard is dit zorgwekkend voor het vertrouwen maar of dit daadwerkelijk het geval is hangt af van komend half jaar. De cijfers die diverse pensioenfondsen vandaag over het eerste half jaar van 2019 hebben gepresenteerd zijn zorgelijk, maar er hoeven nog geen consequenties aan verbonden te worden”.

 

Korting altijd vervelend

De werkgeversorganisaties spreken vooralsnog niet van directe kortingen op pensioenen. Maar stellen daarnaast wel dat het een maatregel kan zijn als de financiële positie van de pensioenfondsen zo zwak blijft. Het volgende zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland: “Dit is vervelend voor alle pensioendeelnemers in de betreffende fondsen en zeker voor de gepensioneerden die dit direct in de portemonnee merken. Maar niet ingrijpen kan betekenen dat het alleen nog maar slechter wordt en hierdoor de overgang naar een nieuw stelsel met een beter perspectief wordt bemoeilijkt”.

 

Bron: De Telegraaf, 18 juli 2019 – RTL Nieuws, 17 juli 2019

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie