Digitale monitoring dreigt medewerkers te robotiseren

Het Rathenau Instituut heeft onderzoek gedaan naar de invloed van digitale monitoring op de kwaliteit van het werk. De uitkomst van het onderzoek is even opvallend als alarmerend: digitale tools die werkenden zouden moeten ondersteunen, zoals gps en fitnesstrackers, dreigen hen te robotiseren

 

Toename werkdruk  
De behoefte aan controle bestaat al zolang er arbeid is. Was er vroeger een toezichthouder van vlees en bloed wiens beoordelingsvermogen werd beperkt door wat hij kon waarnemen, nu kun je allerlei dingen meten die met het blote oog niet te zien zijn. Hoeveel toetsaanslagen je per minuut maakt en hoeveel minuten je bezig bent met het typen van een e-mail. Werkgevers zetten dagelijks software in om de efficiëntie te verbeteren, maar bereiken volgens onderzoekers van het Rathenau Instituut juist het tegenovergestelde. De werkdruk neemt door technologie alleen maar verder toe.

 

Kwetsbare groepen

Volgens vakbond FNV, die tijdens de lockdown veel klachten kreeg over controle op afstand door werkgevers, treft ‘gluursoftware’ juist de kwetsbaarste doelgroepen op de arbeidsmarkt. Jongeren, flexwerkers en laagopgeleiden die weinig onderhandelingsmacht hebben en dus geen keuze dan het maar te ondergaan.

 

Keuze

De onderzoekers van het Rathenau Instituut doen een beroep op werkgevers om de tafel te gaan en samen grenzen te stellen. Het gaat namelijk te vaak over wat er mag volgens de wet, maar het moet gaan over wat we willen. Technologie overkomt ons niet, we hebben een keuze. Niet alles wat telt kan geteld worden en niet alles wat geteld kan worden telt. Zonder ingrijpen krijgen we volgens het Rathenau een arbeidsmarkt waar data leidend is voor carrières en gedrag. Veel waardevolle, menselijke aspecten van werk zijn niet te vangen in data.

 

Bron: Volkskrant, 4 november 2020

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie