De thuiswerkplek is een nieuwe werkrealiteit

nieuws-payforpeople-op-kantoor-werken-thuiswerken

Een gevolg van de coronacrisis is een nieuwe werkrealiteit waarin de thuiswerkplek een belangrijke(re) rol inneemt. In ieder geval, zo denkt 80% van de bedrijven in een onderzoek van Koninklijke Ahrend.

 

Thuiswerkwerkplek versus kantoor

De thuiswerkplek wordt door ongeveer de helft als positief ervaren, de andere helft ervaart het minder positief en ‘mist’ het kantoor. Business Development Manager van Ahrend Bob Stamhuis legt dit als volgt uit: “We zien uit onderzoek dat ongeveer de helft van de medewerkers het thuiswerken als positief ervaart. Ze zijn productiever en hebben de balans tussen werk en privé beter voor elkaar. De [minder positieve] groep bestaat uit medewerkers die vooral de sociale interactie van het kantoor missen. Vraag hoe jouw mensen het thuiswerken ervaren en wat jij kunt doen om hun situatie te verbeteren. Alleen zo kun je voor iedereen een goede werkplek inrichten.”

Een gezonde thuiswerkplek

Een gezonde thuiswerkplek gaat uit van een aantal vuistregels, waarbij de focus ligt op de zitpositie op een stoel, de positie van het beeldscherm en de hoogte van het bureau. Als alle vragen beantwoord kunnen worden met een ‘ja’ is de werkplek van uw werknemer goed, zowel voor thuis als op kantoor. U kunt de volgende vragen stellen aan uw werknemer:

  1. Zit er een vuistruimte tussen je knieën en het tafel-/bureaublad (in zitpositie)?
  2. Als je zit op je stoel, staan je benen dan in een hoek van 90 graden en staan je voeten plat op de grond?
  3. Staat de bolling van de rugleuning in de bolling van je rug?
  4. Zit er een armlengte afstand tussen je ogen en het beeldscherm?
  5. Staat de bovenzijde van het beeldscherm op gelijke hoogte als je ooghoogte?
  6. Staat je toetsenbord op 10 centimeter van de rand van de tafel-/bureaurand?
  7. Ligt je muis naast het toetsenbord?
  8. Is de hoogte van het bureau gelijk aan de armsteun (in zitpositie)?
  9. Zijn je schouders en armen ontspannen in zitpositie (zonder opgetrokken schouders)?

 

Bron: Sprout, 17 augustus 2020

 

HR-tips voor een gezonde thuiswerkplek

Volgens het onderzoek denkt 80% dat de werkomgeving blijvend is veranderd. De thuiswerkplek wordt twee à drie dagen bemand, het kantoor wordt een soort ontmoetings- en concentratiewerkplek. Een gezonde werkplek is belangrijk in beide werkomgevingen, dit beaamt werkplekadviseur Kaylee Kolenbrander. “Bij Brisker vinden we het belangrijk dat onze werknemers een goede werkplek hebben. De werkplekadviseurs adviseren de collega’s op kantoor hoe zij hun werkplek het beste kunnen inrichten. Nu we allemaal meer thuiswerken is dit lastiger geworden. We vragen de collega’s om creatief om te gaan met de thuiswerkplek. Maak bijvoorbeeld van je boekenkast een sta-bureau. Of blijf in beweging en loop een rondje door de woonkamer wanneer je een telefoongesprek hebt. Als collega’s vragen hebben kunnen we via beeldbellen meekijken naar de thuiswerkplek en helpen om deze goed in te stellen.” Aldus Kolenbrander.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie