Cobots voor gevaarlijk en repetitief werk

Robotisering

Stapsgewijs nemen robots gevaarlijk en repetitief werk over van de mens. Voor- en tegenstanders wijzen op de voordelen en nadelen van het overnemen van taken door robots. Uitzendbureau Olympia zag de voordelen en biedt opdrachtgevers cobots aan. Cobot staat voor collaborative robot.

 

Cobots en mensen werken samen

Cobots werken samen met mensen aan een taak. Director Sales René Koier zegt het volgende: “De inzet van cobots biedt bedrijven en flexwerkers veel kansen. Wij zijn voortdurend bezig om mensen aan betekenisvol werk te helpen. Doordat cobots fysiek zwaar, gevaarlijk en repetitief werk kunnen overnemen, blijft voor onze flexwerkers afwisselender en veiliger werk over. Het levert zelfs nieuwe banen op, zoals de coördinatie van de cobots. Hierdoor helpen wij onze uitzendwerkers in hun ontwikkeling en in het omgaan met robotisering.”

 

Huur van cobot vergelijkbaar met normaal uurloon

De huur van een cobot wordt berekend via een timer en vast uurtarief. Dat uurtarief is vergelijkbaar met het uurloon van een flexkracht. Volgens Koier is de huur van een robotarm of andersoortige robot voordelig voor de productiviteit. Een robotarm wordt immers niet ziek, leveren dezelfde kwaliteit en hebben geen pauze nodig. Of Koier ook rekening houdt met technische gebreken is niet bekend.

Bron: Metaal Nieuws, 29 juli 2019

 

Het abc van de arbeidsmarkt 2.0

In P.zine #06 leest u meer over de abc van arbeidsmarkt 2.0 en de wijze waarop robotisering een rol kan gaan spelen op de nieuwe arbeidsmarkt en welke effecten dat heeft. Wat weet u van de nieuwe arbeidsmarkt? Robotisering, deeltijd, diversiteit, big data, privacy, flexibilisering, personeelstekorten, een leven lang leren, soft skills, jobmarketing; de arbeidsmarkt 2.0 heeft heel wat in petto. Gelukkig dienen ontwikkelingen zich niet allemaal in een keer aan. Toch is het verstandig om goed op de hoogte te blijven zodat u tijdig kunt anticiperen op wat voor u belangrijk is.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie