Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

CBS: verschil hoger en lager opgeleiden groter

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 16 augustus 2019
Leestijd

Het verschil tussen hoger en lager opgeleiden wordt steeds groter. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Enerzijds worden hoger opgeleiden steeds ouder, terwijl anderzijds de levensverwachting van lager opgeleiden gelijk blijft.

 

Gezondheidsverschil tussen hoger en lager opgeleiden

Het verschil in levensverwachting is de afgelopen jaren stapsgewijs toegenomen. Hoger opgeleiden worden niet alleen ouder, de groep wordt ook vaker gezond oud. Dit in tegenstelling tot lager opgeleiden die vaker iets mankeren op hun oude dag. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat het gezondheidsverschil wordt veroorzaakt door leefstijl.

 

Eerder stoppen met werken

Hoger opgeleiden stoppen gemiddeld acht maanden eerder met werken dan lager opgeleiden. Hoogopgeleiden kunnen zich dit financieel permitteren, laagopgeleiden niet. En dat is ‘cru’ volgens CBS-onderzoeker Dick ter Steege. “Het is eigenlijk vlek op vlek. Mensen met een lagere opleiding werken langer door en hebben na hun AOW-gerechtigde leeftijd ook nog eens korter te leven én in slechtere gezondheid. En dat dan ook nog eens vaak met een lager aanvullend pensioen omdat zij doorgaans minder verdienen.”

 

Belang van het pensioenakkoord

Het onderzoek van het CBS is voor vakbond FNV een bevestiging van het belang van het nieuwe pensioenakkoord. In het nieuwe pensioenakkoord zijn afspraken gemaakt over eerder stoppen met werken. “Het groeiende verschil in levensverwachting laat zien dat de vakbond terecht bleef hameren op bevriezen van de AOW-leeftijd en het schrappen van de boete op eerder stoppen”, aldus het FNV.

 

Bron: AD, Volkskrant, 16 augustus 2019

 

FitAdvisor geeft tips over het terugdringen van ziekteverzuim

Het ziekteverzuim neemt in Nederland langzaam toe. Lag het verzuimpercentage volgens ArboNed in 2016 nog op 3,5%, in 2018 was dit al 4,2%. Als het aan Florian Ruitenbeek ligt, is deze stijging slechts van korte duur. Met zijn bedrijf FitAdvisor richt hij zich sinds begin dit jaar op het verbeteren van de gezondheid van werknemers met als doel het verlagen van ziekteverzuim. “Het is allemaal geen rocket science”, zegt Ruitenbeek, “het belangrijkste is dat er aandacht voor gezondheid is.” Lees het hele artikel in P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper