Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Balansakkoord van VNO-NCW als reactie op hoge lonen oproep

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 20 juni 2019
Leestijd

Voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW Hans de Boer stelt een nieuw en breder sociaal akkoord voor: het Balansakkoord. De Boer reageert hiermee gedeeltelijk op de oproep voor hogere lonen van minister-president Mark Rutte. Volgens Rutte blijven de lonen achter en moeten werkgevers hun verantwoordelijkheid nemen.

 

Hogere lonen niet voor iedereen en breder akkoord

De Boer stelt voor dat de hoogte van de lonen voortaan aan de economische groei wordt gekoppeld. Dit betekent enerzijds dat de lonen sterk groeien bij grote voorspoed, anderzijds dat de lonen minder hard groeien bij minder grote voorspoed. De Boer: “Als de economie lekker draait hebben de werknemers daar plezier van’’. Toch profiteert niet elke werknemer van de koppeling van de hogere lonen bij een sterke economische groei. De Boer: “Als je in de detailhandel alle lonen met vijf procent verhoogt kan iedere zaak sluiten.”

 

Het Balansakkoord

Over het Balansakkoord wil De Boer nog niet veel kwijt: “Ik denk dat ik een fout maak als ik vooraf zeg ‘dit is wel bespreekbaar en dat niet’. Ik wil het gesprek open ingaan”. Maar de inhoud van het Balansakkoord omvat in ieder geval afspraken over de loonontwikkeling en lastenverlichting voor zowel burgers als voor bedrijven. Het volgende zegt De Boer over oproep van Rutte: “De discussie over de lonen gaat vooral over de verdeling van het geld. Maar we moeten ook nadenken over hoe we het verdienen. Mensen maken zich zorgen over hun baan. Houd ik die en is er straks nog werk voor mijn kinderen’’.

 

Stop lastenverzwaring voor werkgevers

De werkgeversverenigingsvoorzitter wijst ook op de hoger geworden lasten. De Boer: “Onder Rutte zijn de collectieve lasten doorgeschoten. Een werknemer is nu maandelijks 300 euro meer kwijt aan sociale lasten dan in 2008. Hoe blijven Nederlandse bedrijven overeind in de internationale concurrentie. Hoe gaan we om met kunstmatige intelligentie en wat betekent het voor de werkgelegenheid. We moeten werknemers weerbaar maken naar de toekomst.”

 

Bron: AD, 20 juni 2019

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper