AWVN: lonen in 2020 extra omhoog

nieuws-payforpeople-lonen in 2020

Uit onderzoek van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN) blijkt dat de lonen in 2020 extra omhoog gaan. Deze conclusie staat lijnrecht tegenover de conclusie van het Centraal Planbureau (CPB), wat eerder concludeerde dat er sprake was een geleidelijke afzwakking van de loonstijging.

 

Lonen in 2020 gemiddeld met 3,1% omhoog

De lonen in 2020 stijgen extra vanwege de nieuwe cao’s die in de afgelopen maanden tot stand zijn gekomen. Bijna een miljoen werknemers mogen in 2020 rekenen op een loonstijging. AWVN-analist Laurens Harteveld verklaart dit als volgt: “Voor een kwart van de werknemers weten we nu dat de loonstijging gemiddeld 3,4% bedraagt. Dat percentage valt hoog uit omdat er in de grote cao’s voor de horeca en de metaal en techniek opvallend stevige loonstijgingen zijn overeengekomen. Veronderstel dat de overige driekwart op gemiddeld 3,0% uitkomt, en dat lijkt me op basis van de huidige gang van zaken heel redelijk, dan kom je voor 2020 gemiddeld op 3,1%.”

 

Hogere stijging dan raming

Eerder dit jaar raamde het CPB een stijging van 2,5%. Dit percentage ligt volgens Harteveld in lijn met de huidige en lopende cao’s, niet met de nieuwe cao’s. Later deze maand publiceert het CPB een nieuwe raming waarin het gebruikmaakt van nieuwe cijfers.

 

Bron: FD, 9 december 2019

 

De arbeidsmarkt in 2020

In de P.zine van november 2019 leest u meer over het thema Veranderingen op de Arbeidsmarkt. Deze maand in P.zine:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie