Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
arbeidspotentieel

SCP: deel van het arbeidspotentieel blijft onbenut

De huidige arbeidsmarkt anno 2022 heeft te maken met krapte. Werkgevers hebben moeite om personeel te vinden, te blijven boeien en te behouden. Uit nieuw onderzoek van het Social en Cultureel Planbureau (SCP) blijkt dat werkgevers een deel van het arbeidspotentieel onbenut laat.

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 12 juli 2022
Leestijd
onderzoek

Arbeidspotentieel benutten

Denk aan het in dienst nemen van werknemers met een arbeidsbeperking. Werkgevers zeggen zich verantwoordelijk te voelen om werknemers met een arbeidsbeperking in dienst te nemen, maar slechts 1 op de 6 werkgevers heeft ze dienst. Dit is 1 van de conclusies van het Social en Cultureel Planbureau (SCP) na onderzoek over personeelsbeleid.

SCP-onderzoeker Patricia van Echtelt stelt: “Het is van belang dat niet alleen werknemers, maar ook werkgevers zich aanpassen aan de huidige arbeidsmarkt.” Het arbeidspotentieel wat in de huidige arbeidsmarkt onbenut blijft zou aangeboord kunnen worden door werk te creëren voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, concludeert Van Echtelt. “Denk dus niet in bestaande vacatures, maar bijvoorbeeld wel in het opknippen van taken. Zo kunnen mensen die niet helemaal passen binnen bestaande vacatures ook aan het werk.”

Bedrijfscultuur en stress

Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers zich verantwoordelijk voelen voor het tegengaan van werkstress. Meer dan 80% past werkprocessen aan om werkdruk te verlichten en  ruim driekwart van de werkgevers voert actief beleid voor het omgaan met stress. Van Echtelt spitst daarin de verantwoordelijkheid voor werkgevers extra aan: “Het is daarbij wel belangrijk dat werkgevers de verantwoordelijkheid voor omgaan met stress niet alleen bij werknemers leggen, maar dat ze ook zelf gaan kijken naar werkprocessen en de cultuur binnen een organisatie die werkdruk veroorzaken. We weten dat werkdruk een belangrijke reden is voor verzuim en uitval.”

Bron: NOS, 11 juli 2022

webinar
WebinarTerugkijken

3 TIPS OM PERSONEEL TE BEHOUDEN

Op woensdag 13 april 2022 organiseerde Pay for People de 3e online editie van Up to Flex. Het centrale onderwerp van dit webinar is waarom het boeien en binden nóg belangrijker is op de huidige krappe arbeidsmarkt. Tijdens dit webinar bespraken we:

  • de actuele arbeidsmarkt,
  • de actuele wet- en regelgeving,
  • en hoe jij als intermediair personeel kunt behouden door ze te boeien en binden.

Tijdens de live en interactieve sessie werd de kijkers uitgelegd waarmee en hoe rekening te houden met het behouden van personeel op een krappe arbeidsmarkt en actuele wet- en regelgeving. Kijkers werd gevraagd actief deel te nemen aan het webinar door antwoord te geven op poll-vragen en het stellen van kijkersvragen.

Bekijk webinar