Arbeidsmigranten verrichten werk waar Nederlander neus voor ophaalt

Het wel of niet binnenhalen van arbeidsmigranten kent twee kampen: de voor- en tegenstanders. CNV-voorzitter Maurice Limmen is tegen. Volgens Limmen zijn er binnen de Nederlandse landsgrenzen nog genoeg Nederlanders die het werk kunnen uitvoeren wat nu vooral door arbeidsmigranten wordt uitgevoerd. In tegenstelling tot Limmen is het er het kamp die pleit voor meer arbeidsmigranten omdat er anders werk blijft liggen.

Werk wat Nederlander niet wil uitvoeren

Uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek, in opdracht van uitzendbrancheorganisatie ABU, blijkt dat arbeidsmigranten hard nodig zijn voor de Nederlandse economie. De arbeidsmigranten verrichten namelijk werk wat veelal laaggeschoold is tegen een lager loon waarbij ook de werktijden ongunstig zijn. De arbeidsmigranten werken onder andere in de kassen, distributiecentra en sorteerbedrijven waarvoor zij de Nederlandse taal niet of nauwelijks hoeven te beheersen. “Dit zijn de banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. We willen allemaal dat het pakketje dat we voor 23 uur hebben besteld, de volgende dag ook aankomt. Dan moet er ’s nachts worden gewerkt en daar zijn arbeidsmigranten, vaak jonge mensen zonder gezin die hier heen komen om snel geld te verdienen, eerder toe bereid.” Aldus SEO-onderzoek Arjan Heyma.

Eén op twintig banen ingevuld door arbeidsmigrant

Uit het onderzoek van SEO blijkt dat bijna één op de twintig banen in Nederland wordt ‘ingepikt’ door een arbeidsmigrant. Het sentiment wat heerst binnen de Nederlandse samenleving is vaak negatief. In 2016 waren in totaal 371.000 arbeidsmigranten actief op de Nederlandse arbeidsmarkt. De groep vervulde 514.000 banen, waarbij 0,3 fte per baan als gemiddelde gold. Arbeidsmigranten droegen in 2016 in totaal 11 miljard euro bij aan het bruto nationaal product (bnp).

Bron: NRC, 11 juni 2018

Maurice Limmen waarschuwt voor het gevaar van arbeidsmigratie: Nu aanpakken!

Maurice Limmen van CNV Vakcentrale schreef voor de tweede P.zine van 2018 een gastcolumn over het gevaar van arbeidsmigratie met de titel ‘Nu aanpakken!’.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie