Afbouw inhouding huisvesting op minimumloon
Het kabinet wil dat werkgevers geen geld meer mogen inhouden op het minimumloon voor huisvesting. Momenteel is dit maximaal 25%, vooral toegepast bij arbeidsmigranten. Deze regeling wordt vaak als verdienmodel gebruikt, wat kan leiden tot uitbuiting. Daarom wordt de inhoudingsmogelijkheid stapsgewijs afgebouwd en in 2030 volledig afgeschaft.

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) benadrukt in een brief aan de Tweede Kamer het belangrijk is dat werkgevers verantwoordelijkheid blijven nemen voor de huisvesting van hun werknemers. Zonder inhoudingsmogelijkheid kunnen werkgevers immers nog steeds huisvesting aan hun werknemers bieden.
Uit onderzoek blijkt dat de inhoudingsregeling vaak leidt tot hoge inhoudingen zonder dat de woningkwaliteit dit rechtvaardigt. Afschaffing vergemakkelijkt bovendien controle op betaling van het minimumloon.
Dit betekent concreet dat vanaf 1 januari 2026 ieder jaar het maximale inhoudingspercentage stapsgewijs met 5%-punt wordt verlaagd. Op dit moment is het maximale inhoudingspercentage 25% van het persoonlijke (bruto) WML. Per 1 januari 2026 zal de eerste stap gezet worden en zal het maximale inhoudingspercentage verlaagd worden naar 20%. De jaren daarna zal ook steeds een 5%-punt verlaging plaatsvinden. Over vijf jaar zal dit uiteindelijk leiden tot een inhoudingspercentage van 0%, waarmee de inhoudingsmogelijkheid in 2030 zal eindigen.
Daarnaast werkt het kabinet aan betere huurprijsbescherming en strenger toezicht op huisvesting.
De NBBU laat weten kritisch te staan tegenover de aangekondigde maatregel. Zij stelt dat als het innen van de huur niet langer zichtbaar is op de loonstrook, de transparantie ontbreekt, zodat handhaving niet goed meer mogelijk is.
Meer weten?
Heb je vragen of wil je meer te weten komen over Pay for People? Vul dan onderstaand formulier in. Een van onze specialisten zal contact met je opnemen.
Contact
"*" geeft vereiste velden aan
Verder lezen?
Ondernemerschap ZZP als volwaardig criterium bij beoordeling arbeidsrelatie
De Hoge Raad heeft recent geoordeeld dat ondernemerschap een belangrijk criterium is bij de beoordeling van een arbeidsrelatie. Dit betekent bijvoorbeeld, in de zaak van Uber, dat het gedrag van een chauffeur als ondernemer kan bepalen of er wel of geen een arbeidsovereenkomst is. Deze uitspraak is belangrijk voor zzp’ers en de manier waarop hun werkrelaties worden geclassificeerd.
Pay4me blijft in beweging
In een bewegende markt blijven we onze software ook continu ontwikkelen. Zo voeren wij verbeteringen door en breiden bestaande features verder uit. Twee recente ontwikkelingen zijn het nieuwe contractenscherm en de cao wijzer.