Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
nieuws-payforpeople-binding van zzp'er

ABN AMRO: binding van zelfstandig professional met opdrachtgever vervaagt

Uit het jaarlijkse onderzoek van ABN AMRO en adviesbureau Adapt blijkt dat de binding van zelfstandig professionals met opdrachtgevers vervaagt. De zelfstandig professional is vaker op zoek naar meer autonomie en werkzekerheid dan naar baanzekerheid. Op een krappe arbeidsmarkt wordt het voor werkgevers ook steeds belangrijker te hervormen richting het betere normaal, ‘het betere werken’.

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 16 augustus 2022
Leestijd
Jaarlijks onderzoek

Binding van zelfstandig professional versus werkzekerheidswens

Hoe het contract tussen ‘werknemer’ en werkgever eruitziet is minder belangrijk dan de wens naar het hebben van werkzekerheid. Dit is één van de opvallende onderzoeksresultaten van het rapport waaraan 764  respondenten hebben meegewerkt. In  het onderzoek van 2019 vond 75% van de respondenten het belangrijk om een vastomlijnde arbeidsverhouding te hebben, terwijl in 2022 ruim 59% dit als belangrijk typeert.

 

Het betere werken

Parallel aan de wens naar werkzekerheid is het voor zelfstandig professionals belangrijk dat de organisatie waarvoor ze werken een duidelijke zingeving heeft. Door een gebrek aan interne communicatie kan een werknemer bijvorbeeld niet op de hoogte zijn van de maatschappelijke doelen die een organisatie nastreeft.

Daarnaast wordt in het onderzoek aanbevolen om persoonlijke zingeving bij werknemers aan te moedigen. ‘De tijd waarin werkgevers konden micro-managen is voorbij’, zo valt te lezen in het onderzoeksrapport. Door werknemers meer autonomie te geven wordt persoonlijke groei aangemoedigd, wat leidt tot een verhoogde werknemerstevredenheid, creativiteit, productiviteit en werknemersbetrokkenheid.

 

Lees hier het volledige onderzoek (pdf)

 

Bron: FlexNieuws, 15 augustus 2022

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper