Aantal mensen dat niet werkt vanwege zorgtaken is gedaald

Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het aantal mensen dat niet werkt vanwege de zorg voor een gezin of huishouden is afgenomen. Ter illustratie, in 2008 werkten 313.000 mensen niet en in 2018 werkten 223.000 mensen niet vanwege de zorgtaken.

 

Vrouw neemt zorgtaken op zich

Ondanks een lichte afname is het nog altijd de vrouw binnen het gezin of huishouden die thuisblijft om de zorgtaken op zich te nemen. In 2008 was 97% van de 313.0000 zorgende een vrouw. Dat percentage is licht gedaald naar 94% in 2018.

 

Waarom werken ze niet?

De mensen die thuisblijven om de zorgtaken uit te voeren maken deze keuze om verschillende redenen. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de ‘thuisblijvers’ wel willen werken maar dat dit niet mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is het niet kunnen vinden van geschikte betaalde kinderopvang. Ook niet-aansluitende schooltijden worden als reden gegeven om thuis te blijven. Daarnaast is de grote druk die de combinatie van werk zorg oplevert een reden om te kiezen om thuis te blijven.

Voor ruim 27.000 mensen is de zorg voor het gezin of het huishouden de reden om niet meer uren per week te werken, ondanks de wens om meer uren te gaan weren.

 

Bron: Nu.nl, 12 augustus 2019

 

De positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt

Wereldwijd hebben vrouwen de afgelopen veertig jaar een enorme inhaalslag gemaakt op de arbeidsmarkt. Toch lopen vrouwen nog steeds achter op mannen. Hoe is het anno 2018 in Nederland? We doen het best goed, toch? De positie van de vrouw op de Nederlandse arbeidsmarkt in 5 stellingen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie