80.000 banen vervuld door forensen uit buurlanden in 2016

forensen

In 2016 werd ongeveer 1% van de werknemersbanen vervuld door forensen uit België en Duitsland. Dat meldt het CBS in een bericht gesteund door nieuwe cijfers uit registraties.

Het gaat om bijna 80.000 werknemers, waarvan 40.000 in België en 38.000 in Duitsland woonden. De meerderheid had een Nederlands paspoort: 23.000 forensen uit België hebben een Nederlandse nationaliteit. Van de werknemers die uit Duitsland pendelden, is 17.000 Nederlands. De overige werknemers waren Duits (14.000) of Pools (4.000).

 

Forensen werken vaker in industriële sector

Werknemers uit België zijn vooral werkzaam in Noord-Brabant en Limburg. De pendelaars uit Duitsland hebben vooral banen in Gelderland en Limburg. Wat betreft de verdeling over verschillende bedrijfstakken, wijken de cijfers niet veel van elkaar af. Beide groepen werken bijna twee keer zo vaak in de industrie dan werknemers die in Nederland wonen. Wel werken werknemers uit Duitsland vaker in de verhuur en overige zakelijke diensten dan de werknemers uit België. Uitzendbureaus en payrollbedrijven maken deel uit van deze sector.

 

Met name mannelijke forensen

Een verschil tussen de Belgische en Duitse groep is het uurloon. De forensen uit Duitsland vallen in de lagere uurloonklassen. De pendelaars uit België daarentegen krijgen in verhouding vaker de hogere uurlonen. Wat betreft de man-vrouwverdeling liggen de cijfers dicht bij elkaar voor de werknemers uit België en Duitsland. Uit de landen was respectievelijk 61% en 68% mannelijk.

Bron: CBS, 2 november 2018

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie