Logo Pay for People

8 tips voor succesvol flexibel werken

Arbeidspsycholoog Wouter Vrooland deelt 9 tips om flexibel werken succesvol te maken. Waarom? Omdat niet alle medewerkers openstaan voor flexibel werken. Zo is er een groep die buiten werktijd niet bereikbaar wil zijn (40%), een groep die wel bereikbaar wil zijn maar niet altijd (41%), en een groep die 24/7 bereikbaar is (18%). Dit blijkt uit onderzoek van Tele2.

Bericht 17 oktober 2018

3 categorieën van flexibele werknemers

Het leeuwendeel van de werkgevers verwacht dat hun werknemers bereikbaar zijn buiten de reguliere werktijden van 9-tot-5 uur. Ruim 75% verwacht dat hun medewerkers hun werk- en privétijd flexibel indelen. Ruim 67% verwacht dat werknemers op hun vrije dagen ook bereikbaar zijn. Daarnaast verwacht 62% dat werknemers bereikbaar zijn tijdens avonduren en gedurende het weekend.

In het Tele2-onderzoek worden flexibele werknemers in 3 categorieën verdeeld:

 1. 9-tot-5 werknemer: “Ik zorg voor een duidelijke scheiding tussen werk en privé”.
 2. Medium-flex werknemer: “Ik ga flexibel om met mijn werk- en privétijd”.
 3. 24/7 flex werknemer: “Ik ben altijd bereikbaar en overal, voor zowel privé- als werkzaken”.

Werkstress door werkgever

In tegenstelling tot de verwachtingen van werkgevers hebben werknemers een ander beeld bij het bereikbaar zijn buiten de normale kantoortijden. De duidelijke scheiding tussen werk- en privétijd is voor velen van hen wel zeer duidelijk.

Een overduidelijke meerderheid van de werknemers geeft aan grenzen te stellen aan hun bereikbaarheid buiten werktijd. De verwachting vanuit de werkgever zorgt voor werkstress. Vrooland: “Geen autonomie met betrekking tot werken en inplannen van werk staat bekend als dé oorzaak voor werkstress. Het meeste en tevens beste werk verzet je als je zelf kan bepalen hoe en wanneer je wil werken. Welk werkprofiel je ook hebt, houd de regie over je eigen agenda en stem dit af met je collega’s”.

8 tips voor succesvol flexibel werken

De 8 tips voor succesvol flexibel werken zijn voor Vrooland opgedeeld naar de 3 categorieën van flexibele werknemers. Als eerste geeft Vrooland tips aan 9-tot-5 werknemer. Vervolgens geeft Vrooland tips aan de medium-flex werknemer en 24/7 flex werknemer.

Tips voor de 9-tot-5 werknemer

 • Kom tot bewustzijn welke werkgewoonten van anderen u wel en niet prettig vindt. Bekijk dan ook naar de communicatie buiten de normale werktijden.
 • Stel duidelijk vast wat uw collega’s en leidinggevende van u verwachten zodat teleurstellingen voor te zijn. Hiermee voorkomt u dat u ongewenst onder druk komt te staan.
 • Maak onderscheid in intensiteit van uw arbeidstaken en wissel deze taken af. Tussen elke taak doet u er goed aan om (actieve) pauzes te nemen.

Tips voor de medium-flex werknemer

 • Stel vast welke werkgewoonten uw directe collega’s hanteren en stem af wat uw collega’s en u van elkaar verwachten. Niet alleen qua werkafspraken maar ook qua tijd.
 • Plan daarom je week in en neem daarin de wijze waarop er gecommuniceerd wordt met collega’s en spreek af wanneer een collega reageert.

Tips voor de 24/7 flex werknemer

 • Niet alle collega’s willen 24/7 bereikbaar zijn voor werkgerelateerde zaken. Hiervan moet u zich heel bewust zijn. Maak daarom afspraken over wat u communiceert en met welke middelen.
 • Plan voldoende offline ontspanning in naast de normale activiteiten die op uw planning staan. Hiertoe behoren ook rust en ontspanning.
 • De wijze waarop u werkt is uw werkgewoonte, houd ook rekening met de wijze waarop anderen werken.

Bron: Sprout, 16 oktober 2018

Kansen zien en (be)grijpen

whitepaper

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

 • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
 • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
 • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Nieuws 08 April 2024

Werknemers wisselen massaal van baan en bedrijf

Uit onderzoek van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) blijkt dat werknemers massaal van baan en bedrijf wisselen. Ruim anderhalf miljoen werknemers wisselde van baan in 2022, dat betekent dat één op de vijf werknemers een nieuwe werkgever kreeg.

Lees verder
Nieuws 08 April 2024

Uitzendondernemers bundelen krachten tijdens DVDU 2021

In de Rijtuigenloods in Amersfoort kwamen dinsdag 12 oktober uitzendondernemers uit heel Nederland bijeen voor de 8e editie van de Dag van de Uitzendondernemer. Met een divers programma van inspirerende sprekers werd invulling gegeven aan het thema ‘Grip op ontwikkeling’. Tijdens de verschillende kennissessies werden de deelnemers handvatten aangereikt om meer grip te krijgen op de ontwikkelingen in de markt, de ontwikkeling van de eigen organisatie en op hun persoonlijke ontwikkeling.

Lees verder
Home / Nieuws / 8 tips voor succesvol flexibel werken