Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
Verzuim

Verzuim: zo houd jij je bedrijf gezond

Het ziekteverzuim in Nederland loopt steeds verder op. Niet gek, want we hebben nog altijd te maken met een pandemie. Om jouw onderneming gezond te houden, geven we je graag wat meer informatie en 5 praktische tips bij verzuim.

Gepubliceerd door: Pay for People
Geplaatst op 14 februari 2022
Leestijd

Alles wat je aandacht geeft groeit

Het is een bekend fenomeen: alles wat je aandacht geeft groeit. In de context van verzuim klinkt het misschien wat vreemd om er meer aandacht aan te geven. We doelen dan ook vooral op de gevolgen van verzuim. In de eerste plaats is ziekte natuurlijk heel vervelend voor de medewerker zelf, maar voor de werkgever is het minstens zo vervelend. Verzuim heeft gevolgen voor de planning, de werkdruk, klanttevredenheid en de (financiële) gezondheid van het bedrijf. Zorg daarom dat er altijd aandacht is voor (de gevolgen) van verzuim, investeer in preventie en zorg dat de verzuimregels duidelijk zijn.

Duidelijke regels

Medewerkers zijn niet altijd op de hoogte van de regels rond verzuim en wanneer zij zich ziek kunnen melden. De quarantaineregels bij corona leiden vaak tot onnodige ziekmeldingen. Op de website van de Rijksoverheid vind je de meest actuele regels. Wat de gevolgen van de coronamaatregelen zijn voor jou als ondernemer, lees je in onze FAQ. Maar ook wanneer er andere zaken spelen zoals privéproblemen of een ziek familielid, melden mensen zich soms ziek terwijl er andere oplossingen mogelijk zijn. Uit een artikel van de NBBU blijkt dat een derde van werkgevers vermoedt medewerker(s) in dienst te hebben met financiële problemen. Schulden en geldproblemen leiden al snel tot andere (gezondheid)problemen, waarna verzuim volgt.

Zoek samen naar een oplossing

Emiel Filart is hoofd HRM bij Brisker Group en focust altijd op wat wél kan. “Wij ervaren dat mensen sneller terugkeren op de werkvloer als je samen zoekt naar een oplossing en kijkt naar de mogelijkheden. Als een volledige werkdag nog te veel is, laat iemand dan een paar uur per dag werken. Zo blijf je makkelijker in gesprek en houdt de medewerker feeling met het bedrijf. En, de continuïteit blijft gewaarborgd.” Filart raadt ook aan om te investeren in het welzijn van medewerkers door trainingen en cursussen aan te bieden. Filart: “Onderzoek toont aan dat gemotiveerde medewerkers zich minder snel ziekmelden. Een manier om medewerkers te motiveren, is het aanbieden van trainingen en opleidingen. Vakinhoudelijk maar vooral ook op het vlak van persoonlijke ontwikkeling. Via Pay4me hebben al onze klanten toegang tot onze Academy for Flex, waar talloze gratis trainingen staan zoals Timemanagement, Mindfullness, Vitaal in je werk en Met een gezonde rug werken.”

5 Praktische Tips

  1. Maak van (de gevolgen van) verzuim een vast agendapunt.
  2. Communiceer de regels rond verzuim duidelijk en geef updates.
  3. Investeer in de (persoonlijke) ontwikkeling van medewerkers.
  4. Blijf in gesprek met medewerkers zodat je weet wat er (privé) speelt.
  5. Focus op wat wél kan.

Wil je meer weten over verzuim en hoe jij je bedrijf gezond houdt?
Vraag het onze experts van Team Verzuim via ziek@payforpeople.nl