Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
20220421-PAYFORPEOPLE-26-3-2

Foto: Intermediair Ton van Erp (rechts)

Het probleem met onbenut arbeidspotentieel ligt bij de werkgever. “Veel mensen worden onterecht afgewezen,” benoemt Kirsten Cuppen (docent  ROC Tilburg en Leraar van het jaar 2021). “Hoezo onplaatsbaar? Met aandacht, begeleiding en coaching kan iedereen die dat wil werken,” zegt intermediair Ton van Erp (Kleurrijk Talent) stellig. Maar, goed nieuws: als de oorzaak van onbenut arbeidspotentieel bij de werkgever ligt, dan kan daar óók de oplossing worden gevonden.

Gepubliceerd door:
Geplaatst op 19 juli 2022
Leestijd

MBO-studenten zijn zich ervan bewust dat mensen regelmatig op ze neerkijken en dat maakt ze vaak onzeker. Cuppen (foto) ziet dat haar leerlingen tegen allerlei vooroordelen aanlopen, die deel uitmaken van een grotere maatschappelijke kwestie: “De een is niet beter dan de ander. De een is praktischer opgeleid, maar niet dommer. Juist aan mensen met een praktische opleiding hebben we een tekort en dat komt omdat ouders het mbo als minderwaardig zien. Dat imago moeten we veranderen.”

Als alternatief voor het traditionele curriculum vitae, heeft Cuppen het Talentenpaspoort ontwikkeld. Met behulp van dit online portfolio kunnen leerlingen samen met hun Loopbaandocenten hun vaardigheden in kaart kunnen brengen. In één oogopslag ziet een werkgever wat voor vlees hij in de kuip heeft: “Je ziet een mens voor je met doelen en sociale vaardigheden.” Aan de intermediairzijde biedt dit perspectief op het werven van werknemers die kunnen en willen werken, maar die volgens de huidige werving- en selectiedoelstellingen niet worden gezien noch op waarde worden geschat.

 

“Mensen hebben de hoop bijna opgegeven om aan werk te komen”

 

“Ze hebben vaak moeite om zichzelf te verkopen en weten ook niet voor welke banen ze geschikt zijn,” hiermee doelt Ton van Erp op de groep langdurig werklozen, hoewel mbo-studenten met dezelfde problemen worstelen. Net als mbo-studenten, lopen langdurig werklozen tegen allerlei vooroordelen aan zodra ze weer gaan solliciteren. Mensen worden afgewezen omdat ze “een gat op hun cv” hebben, wat zou impliceren dat ze niet hetzelfde, zo niet meer, te bieden kunnen hebben dan iemand die aansluitend werk heeft gehad. Mensen worden afgewezen omdat een werkgever vooroordelen kan hebben over de reden wáárom iemand thuis heeft gezeten. “Het gaat vaak om mensen die al meer dan twee jaar thuis zitten en bijna de hoop hebben opgegeven om aan werk te komen. Het gaat om mensen die worden behandeld binnen de (S)GGZ en je hebt mensen die door (familie)omstandigheden of trauma jarenlang niet hebben kunnen werken,” legt Van Erp uit.

Met zijn bedrijf Kleurrijk Talent slaagt Van Erp er in langdurige werklozen te plaatsen bij werkgevers, waar ze ook op de lange termijn kunnen blijven werken. De kracht van zijn succes ligt volgens hem in de ABC-formule: Aandacht, Begeleiding en Coaching. “Het werkt niet als je à la uitzendbureaus een medewerker naar binnen plempt en er van uit gaat dat het wel goedkomt.” De beloning, voor de werknemer én de werkgever, is groot. Voor veel langdurig werklozen is het immers een grote wens om weer te kunnen meedraaien in de maatschappij en niet meer afhankelijk te hoeven te zijn van overheidsinstanties: “Langdurig werklozen hebben vaak een laag zelfbeeld en veel mentale problemen. Werk is een heel belangrijke factor in hun leven en doet wat met hun toekomstbeeld.”

 

Wil je de volledige interviews lezen met Kirsten Cuppen en Ton van Erp?
Lees hieronder verder in de zomereditie van P.zine.

20220527-PAYFORPEOPLE-129LR-onbewerkt
P.zineZomer 2022

Kansen genoeg!

Welke kansen zijn er op een krappe arbeidsmarkt als er meer vacatures zijn dan mensen die op zoek zijn naar een baan? Wat dacht je van het werven van ouderen van 55+ en het aanbieden van een fulltime functie aan een parttimer. Of van het werven van een minder geschikte kandidaat die met de juiste scholing dé ideale kandidaat kan worden? Het vergt een andere denkwijze van werkgevers over het vinden en behouden van werknemers.

Als je de kansen ziet gaat er een wereld voor je open.

Wil je weten hoe je arbeidskrapte kunt oplossen? In deze editie vragen wij experts hun kennis met ons te delen én te verklappen hoe jij als intermediair het meest voordeel kunt behalen. Wil je weten hoe? Klik dan op de button!

 

Lees alle P.zine artikelen!