Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis
instagram_evaknies

Duurzame inzetbaarheid: Een baan voor het leven bestaat niet meer

De duurzame inzetbaarheid van medewerkers in hoogopgeleide en gespecialiseerde functies is laag. Denk bijvoorbeeld aan medici, die zijn super gespecialiseerd. Juist daardoor lopen ze risico om in hun carrière vast te lopen. Het zijn fuikfuncties, functies met beperkte tot helemaal geen doorgroeimogelijkheden. Als werknemer moet je blijven investeren in je kennis en vaardigheden, stelt Eva Knies (hoogleraar Strategisch Human resource Management bij de Universiteit Utrecht).

Gepubliceerd door: Pay for People
Geplaatst op 21 juli 2022
Leestijd

“Als hoger opgeleide werknemer
en je niet per se duurzaam inzetbaar”

“Vroeger kwam je vaak na je basisopleiding bij een organisatie en bleef je daar heel je leven werken tot je met pensioen ging. Tegenwoordig zijn loopbanen flexibeler en de mate waarin mensen duurzaam inzetbaar zijn verschilt enorm. Als werknemer moet je je altijd afvragen: in hoeverre ben ik met mijn huidige vaardigheden en kennis nog up-to-date? Kan ik hiermee tot mijn 67e aan het werk blijven?” Knies stipt een misvatting aan: van hoger opgeleide werknemers wordt vaak gedacht dat ze duurzaam inzetbaar zijn, maar dat is niet altijd zo.

Knies adviseert werknemers om zich breed te ontwikkelen: “Het gaat dan niet alleen om het volgen van cursussen maar ook om ervaringen die je op het werk opdoet.” Daarnaast wordt er bij een loopbaan vaak gedacht aan een verticale groei, terwijl je als werknemer ook horizontaal kunt groeien. Sommigen verkiezen een andere functie op hetzelfde niveau boven manager worden.

 “Wees niet bang dat je voor de concurrent opleidt.
Je personeel is vaak ook loyaal naar jou toe.”

 

Vanaf 1 maart 2022 kan iedere werknemer in Nederland maximaal duizend euro STAP-subsidie per jaar van de overheid ontvangen om een training, cursus of opleiding te volgen. “Je ziet aan de populariteit dat de meeste mensen zich graag willen ontwikkelen, mits ze financiële steun krijgen,” merkt Knies op. Werkgevers blijven toch vaak huiverig om mee te betalen aan een duurdere (master)opleiding, zeker als mensen een tijdelijk contract hebben. Knies vindt dat werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen door te investeren in een maatschappij waarin medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. “Werkgevers die veel investeren in ontwikkeling, staan te boek als betere werkgevers. Wees niet bang dat je voor de concurrent opleidt. Je personeel is vaak ook loyaal naar jou toe,” stelt Knies gerust.

Om de duurzame inzetbaarheid van álle medewerkers te stimuleren, is het belangrijk dat werkgevers blijven investeren in oudere werknemers. Om dit te realiseren moeten werkgevers zich bewust worden van de bestaande vooroordelen die er heersen over oudere werknemers en de leeftijdsdiscriminatie die daar uit voortvloeit. “Op hun 55e worden mensen soms al afgeschreven, maar dan moet je nog 12 jaar werken. Er zijn ook 64-jarigen die met gemak nog tien jaar door willen werken,” benadrukt Knies.

 Wil je het volledige interview lezen met Eva Knies?
Lees hier verder op pagina 10 t/m 13 in de P.zine Zomereditie 2022.

20220527-PAYFORPEOPLE-129LR-onbewerkt
P.zineZomer 2022

Kansen genoeg!

Welke kansen zijn er op een krappe arbeidsmarkt als er meer vacatures zijn dan mensen die op zoek zijn naar een baan? Wat dacht je van het werven van ouderen van 55+ en het aanbieden van een fulltime functie aan een parttimer. Of van het werven van een minder geschikte kandidaat die met de juiste scholing dé ideale kandidaat kan worden? Het vergt een andere denkwijze van werkgevers over het vinden en behouden van werknemers.

Als je de kansen ziet gaat er een wereld voor je open.

Wil je weten hoe je arbeidskrapte kunt oplossen? In deze editie vragen wij experts hun kennis met ons te delen én te verklappen hoe jij als intermediair het meest voordeel kunt behalen. Wil je weten hoe? Klik dan op de button!

 

Lees alle P.zine artikelen!