Logo Pay for People

Duurzame inzetbaarheid: Een baan voor het leven bestaat niet meer

De duurzame inzetbaarheid van medewerkers in hoogopgeleide en gespecialiseerde functies is laag. Denk bijvoorbeeld aan medici, die zijn super gespecialiseerd. Juist daardoor lopen ze risico om in hun carrière vast te lopen. Het zijn fuikfuncties, functies met beperkte tot helemaal geen doorgroeimogelijkheden. Als werknemer moet je blijven investeren in je kennis en vaardigheden, stelt Eva Knies (hoogleraar Strategisch Human resource Management bij de Universiteit Utrecht).

Bericht 21 juli 2022
instagram_evaknies

“Als hoger opgeleide werknemer
en je niet per se duurzaam inzetbaar”

“Vroeger kwam je vaak na je basisopleiding bij een organisatie en bleef je daar heel je leven werken tot je met pensioen ging. Tegenwoordig zijn loopbanen flexibeler en de mate waarin mensen duurzaam inzetbaar zijn verschilt enorm. Als werknemer moet je je altijd afvragen: in hoeverre ben ik met mijn huidige vaardigheden en kennis nog up-to-date? Kan ik hiermee tot mijn 67e aan het werk blijven?” Knies stipt een misvatting aan: van hoger opgeleide werknemers wordt vaak gedacht dat ze duurzaam inzetbaar zijn, maar dat is niet altijd zo.

Knies adviseert werknemers om zich breed te ontwikkelen: “Het gaat dan niet alleen om het volgen van cursussen maar ook om ervaringen die je op het werk opdoet.” Daarnaast wordt er bij een loopbaan vaak gedacht aan een verticale groei, terwijl je als werknemer ook horizontaal kunt groeien. Sommigen verkiezen een andere functie op hetzelfde niveau boven manager worden.

“Wees niet bang dat je voor de concurrent opleidt.
Je personeel is vaak ook loyaal naar jou toe.”

Vanaf 1 maart 2022 kan iedere werknemer in Nederland maximaal duizend euro STAP-subsidie per jaar van de overheid ontvangen om een training, cursus of opleiding te volgen. “Je ziet aan de populariteit dat de meeste mensen zich graag willen ontwikkelen, mits ze financiële steun krijgen,” merkt Knies op. Werkgevers blijven toch vaak huiverig om mee te betalen aan een duurdere (master)opleiding, zeker als mensen een tijdelijk contract hebben. Knies vindt dat werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen door te investeren in een maatschappij waarin medewerkers duurzaam inzetbaar zijn. “Werkgevers die veel investeren in ontwikkeling, staan te boek als betere werkgevers. Wees niet bang dat je voor de concurrent opleidt. Je personeel is vaak ook loyaal naar jou toe,” stelt Knies gerust.

Om de duurzame inzetbaarheid van álle medewerkers te stimuleren, is het belangrijk dat werkgevers blijven investeren in oudere werknemers. Om dit te realiseren moeten werkgevers zich bewust worden van de bestaande vooroordelen die er heersen over oudere werknemers en de leeftijdsdiscriminatie die daar uit voortvloeit. “Op hun 55e worden mensen soms al afgeschreven, maar dan moet je nog 12 jaar werken. Er zijn ook 64-jarigen die met gemak nog tien jaar door willen werken,” benadrukt Knies.

Adviesgesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
E-mailadres*
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Verder lezen?

Blog 05 April 2024

Dag van de uitzendondernemer

De Dag van de Uitzendondernemer (DVDU) vindt ieder jaar plaats. Deze speciale dag staat in het teken van uitzendondernemers en is een initiatief van Pay for People, dé specialist in flexibele arbeid.

Lees verder
20190828-PAYFORPEOPLE-243
Blog 31 May 2023

Pay for People is een Great Place To Work

Pay for People, de partner in backoffice dienstverlening voor uitzendbureaus, is officieel gecertificeerd door ‘Great Place To Work’. Dit betekent dat uit het medewerkersonderzoek blijkt dat Pay for People een score van 70% of hoger heeft behaald op de Trust Index van Great Place To Work. De Trust Index meet geloofwaardigheid, respect, eerlijkheid, trots en kameraadschap van medewerkers binnen de organisatie. Een prestatie om trots op te zijn!

Lees verder
Home / Blog / Duurzame inzetbaarheid: Een baan voor het leven bestaat niet meer