Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Dr. Job Hoogendoorn: “Flexibele arbeid levert op”

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 29 oktober 2018
Leestijd

Zijn wetenschappelijke studie mag dan alweer iets verouderd zijn, de uitkomsten zijn dat allerminst. Dr. Job Hoogendoorn, Erasmus Research & Business Support (ERBS), onderzocht het effect van externe inhuur op de productiviteit en de kosten van organisaties en kwam tot de conclusie: flexibele arbeid levert op.

 

Sentiment vs. wetenschap

“Laat ik beginnen met te zeggen dat ik het Nederlandse sentiment bij het vaste contract begrijp”, begint Hoogendoorn het gesprek. “De Nederlandse verzorgingsstaat is gestoeld op zekerheden. Ik voel dan ook mee met de vakbonden die strijden voor de vaste baan als norm, maar de cijfers laten zien dat niet iedereen daar zo aan hecht in ons land. In de discussie vast versus flex, zoals deze nu vaak wordt gevoerd, is het dan ook sentiment versus wetenschap. Zouden we discussiëren op basis van feiten, dan ontstaat een ander beeld.”

 

Grote economische voordelen

We spreken Job Hoogendoorn, partner ERBS, in zijn werkkamer van Erasmus University Rotterdam, waar hij dagelijks organisaties ondersteunt en adviseert bij hun personele planning en strategische instroom. Zo ook Brunel, voor wie hij nu ruim een jaar geleden onderzocht wat het effect van externe inhuur is op de productiviteit en de kosten van organisaties. Een onderzoek dat niet alleen interessant is voor Brunel, maar ook voor BV Nederland, want de uitkomsten zijn op z’n minst opvallend te noemen. Al was het voor Hoogendoorn geen verrassing. “Mijn onderzoek laat zien dat een flexibele schil van meer dan 700.000 professionals in slechte tijden meer dan 3 miljard oplevert voor organisaties die gebruikmaken van deze schil. Maar ook in goede tijden zijn de voordelen van grote omvang. Al zou de werkelijke besparing nog wel eens veel hoger kunnen zijn.” Bij elke berekening in zijn onderzoek hanteerde Hoogendoorn voorzichtige ramingen, zowel voor hoogconjunctuur als voor laagconjunctuur. “Het werd mij dus al snel duidelijk dat inhuur van flexibele krachten grote financiële en economische voordelen heeft.”

 

Krapte op de arbeidsmarkt

Flexwerk levert de economie dus geld op, maar hoe zit het met de individuele werknemer? Wordt die er ook beter van? Hoogendoorn: “De financiële voordelen komen zeker niet altijd ten goede van werknemers. Zo klopt het dat flexwerkers meer veiligheidsrisico’s lopen en er nog lang niet altijd sprake is van gelijk loon voor gelijk werk. De oplossing hiervoor ligt alleen niet in het terugdringen van flexwerk.” Toch lijkt het aantal vaste contracten de laatste tijd weer te stijgen, is het vaste dienstverband bezig aan een opmars? “Dat zou je bijna denken”, lacht Hoogendoorn. “Maar het hoge aantal vaste contracten van dit moment komt voort uit tijdelijke contracten die omgezet worden in een vast contract en de krapte op de arbeidsmarkt. Voor veel bedrijven is het een middel om werknemers voor zich te winnen. De marktrealiteit laat zien dat flexibilisering nog steeds de trend is.”

 

Werkgeversarrangementen

Flexibilisering is dus here to stay, maar hoe komen we vervolgens tot een evenwichtigere arbeidsmarkt? Hoogendoorn: “Dat kost tijd en vraagt om een inspanning van zowel werkgevers en werknemers als de overheid. Al ben ik van mening dat we niet altijd meteen naar de overheid moeten kijken. Werkgevers en werknemers kunnen er prima samen uitkomen. Bijvoorbeeld door te kiezen voor een ondernemings-cao of een arrangement met een werknemersvereniging, deze scheppen veel meer ruimte bij krimp en groei dan sector-cao’s. Daarnaast bieden ze meer ruimte voor specifieke afspraken over arbeidsvoorwaarden zoals scholing, thuiswerken en gezondheid. Want dat zijn de punten waarop je als werkgever nu echt scoort. De bedrijven die bij ons aankloppen voor advies bij een groot personeelsverloop, hebben vaak een mager HR-beleid, met achterstallig onderhoud.”

 

Eigen uitzendconstructie

Bedrijven moeten dus meer investeren in hun HR-beleid. Maar als we het onderzoek goed lezen, lijkt de toenemende flexibilisering de noodzaak voor een gedegen HR-beleid juist te verkleinen. Hoogendoorn: “Een van de voordelen van externe inhuur is inderdaad lagere personeelskosten. Maar flexibiliteit is meer dan alleen externe inhuur. We zien ook steeds vaker dat bedrijven zelf uitzendactiviteiten of payroling ondernemen. Neem de Erasmus Universiteit, deze heeft met EURFLEX een eigen payrolling constructie. En voor haar assistenten in opleiding (aio’s) zou het niet gek zijn om een eigen uitzendactiviteit te starten. Na hun promotieonderzoek is er voor aio’s vaak geen ruimte voor een vast dienstverband. Via zo’n constructie kan de universiteit hen toch werk bieden. En HR-beleid is meer dan alleen het managen van het menselijk kapitaal, het is ook een middel om organisatiedoelstellingen te verwezenlijken. Dus hoeveel flexkrachten je ook in dienst hebt, goed HR-beleid is een must voor elke organisatie.”

 

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de vierde editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

 

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper