Vaste contactpersoon
Gratis kennisevents
24/7 toegang tot software
Gratis opleidingen
Specialisten in huis

Het abc van de arbeidsmarkt 2.0

Gepubliceerd door: Tim Staps Content Marketeer
Geplaatst op 17 april 2018
Leestijd

Wat weet u van de nieuwe arbeidsmarkt? Robotisering, diversiteit, big data, privacy, flexibilisering, personeelstekorten, een leven lang leren, soft skills, jobmarketing; de arbeidsmarkt 2.0 heeft heel wat in petto. Gelukkig dienen ontwikkelingen zich niet allemaal in een keer aan. Toch is het verstandig om goed op de hoogte te blijven zodat u tijdig kunt anticiperen op wat voor u belangrijk is. Leest u mee in het abc van de arbeidsmarkt 2.0?

ARBEIDSMARKT 2.0
Globalisering, digitalisering, individualisering en flexibilisering. Het zijn slechts een paar maatschappelijke ontwikkelingen die rechtstreeks invloed hebben op de arbeidsmarkt. Een nieuwe arbeidsmarkt die steeds meer vraagt om maatwerkoplossingen en waarin persoonlijke ontwikkeling centraal staat.

BIG DATA
Big data is niet meer weg te denken uit de samenleving. De enorme hoeveelheden gegevens (data) die dagelijks wereldwijd worden gegenereerd, hebben de economie blijvend veranderd. Bedrijven gebruiken big data analyses als stuurmiddel voor prestaties en business optimalisatie, ziekenhuizen verbeteren de patiëntenzorg op basis van big data, en in de uitzendbranche zorgen algoritmes gebaseerd op big data voor betere kandidaten, die bovendien langer in dienst blijven.

DEELTIJD
In een snel veranderende maatschappij is tijd een waardevol goed. Werken, zorg voor de kinderen, sport en ontspanning; het kost allemaal tijd. Uit onderzoeken van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mannen en vrouwen wekelijks gemiddeld evenveel uren besteden aan werk en zorg en dit ook zo willen. De deeltijdbaan heeft de toekomst: parttime is het nieuwe fulltime.

DIVERSITEIT
De Nederlandse beroepsbevolking is de laatste decennia enorm veranderd. Niet alleen zijn er meer vrouwen gaan werken, de werkvloer wordt ook steeds vaker bevolkt door mensen met een niet-Nederlandse achtergrond, ouderen en arbeidsgehandicapten. Dit zal in de toekomst nog verder veranderen. Een divers personeelsbestand, mits goed gemanaged, maakt het mogelijk om optimaal in te spelen op verschillende klantengroepen en vernieuwingen door te voeren. Mede hierdoor biedt diversiteit ook nog eens bedrijfseconomische voordelen.

FLEXIBILISERING
De Nederlandse arbeidsmarkt zal de komende jaren nog verder flexibiliseren. ‘De baan voor het leven’ wordt steeds minder populair en werknemers willen vaker hun eigen tijd kunnen indelen. Voor bedrijven betekent een grote flexibele schil zodat zij kunnen meebewegen met de conjunctuur, slagvaardiger en wendbaarder zijn, en direct voor meer werk zorgen als het economisch beter gaat.

JOBMARKETING
Online solliciteren, videosollicitaties, social media, arbeidsmarktplatforms; de manier waarop werkgevers en werknemers elkaar vinden, verandert sterk. Het maken van de juiste match vraagt dan ook om een nieuwe aanpak met inzet van andere middelen. Op de arbeidsmarkt 2.0 is zichtbaarheid cruciaal voor werkgever en werknemer.

LEVEN LANG LEREN
Om aan het werk te blijven op de snel veranderende arbeidsmarkt en volwaardig te kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij, is het belangrijk dat mensen blijven leren. Onder de noemer ‘Leven Lang Leren’ werkt de Rijksoverheid samen met werkgevers, scholen, provincies, gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden aan een pakket regelingen en plannen. Een individuele leerrekening moet het financieel mogelijk maken voor volwassenen om zich te blijven ontwikkelen.

NIEUWE BANEN
Technologische ontwikkelingen zorgen voor een verschuiving op de arbeidsmarkt. Bestaande banen maken plaats voor nieuwe banen. Wat te denken van een droneverkeersleider, orgaanontwerper of zorg-op-afstandspecialist? Op de arbeidsmarkt van de toekomst kijkt niemand er meer van op.

PERSONEELSTEKORT
De komende jaren krijgen vooral werkgevers in de techniek, zorg en het onderwijs te kampen met personeelstekorten. Nederland lijkt op dit moment nog niet voldoende voorbereid op de toekomst van de arbeidsmarkt. De grootste uitdaging zal zijn om de kennis van Nederlandse werknemers op peil te houden.

PRIVACY
De nieuwe privacywet geeft burgers betere privacyrechten bij het gebruik van hun persoonsgegevens. Dit heeft grote gevolgen voor organisaties en daardoor ook voor de arbeidsmarkt. Denk aan de inhuur, werving en selectie van professionals. Wat mag worden vastgelegd, hoe en voor hoe lang?

ROBOTISERING
Bij robotisering nemen robots steeds meer taken over van mensen. Robots worden al langer ingezet, in de automobielindustrie bijvoorbeeld. Robots hoeven mensen dus niet te verdringen op de arbeidsmarkt. Ze kunnen er juist voor zorgen dat mensen beter gaan functioneren. Door robotisering zullen banen veranderen en taken verdwijnen, maar er zullen ook weer nieuwe taken bijkomen.

ZEKERHEID
Met alle veranderingen die de arbeidsmarkt 2.0 met zich meebrengt, groeit de behoefte aan zekerheid. Een nieuwe arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe vorm van (sociale) zekerheid voor zowel werkgevers als werknemers.

Bron: ABU, Rijksoverheid, Indeed

P.zine

Het bovenstaande artikel komt uit P.zine, de tweede editie van 2018. Klik hier om meer artikelen uit deze editie online te lezen. P.zine is een magazine voor de flexbranche, van Pay for People, dat sinds oktober 2013 elk kwartaal gratis wordt verspreid. Het magazine brengt op een toegankelijke manier marktontwikkelingen, kansen en bedreigingen onder de aandacht. Daarnaast voorziet het de lezer van achtergrondinformatie, opinies, tips & trucs.

Interesse?

P.zine wordt ieder kwartaal gratis per mail verzonden aan klanten en relaties van Pay for People. Heeft u interesse om P.zine gratis te ontvangen? Schrijf u hier in.

Suggesties of opmerkingen kunt u versturen naar info@payforpeople.nl t.a.v. P.zine.

Whitepaper Kansen zien en (be)grijpen
whitepaper

Kansen zien en (be)grijpen

Aanknopingspunten voor uitzendondernemers in een snel veranderende markt, met informatie en expertinterviews van:

  • Ton Sluiter (Manager Data & Innovatie bij Intelligence Group): ‘Digitalisering heeft altijd voordelen’
  • Visie van Dr. Job Hoogendoorn, Partner bij ERBS – Erasmus Research & Business Support over werving en selectie: ‘De intermediair van vandaag is de HR-partner van morgen’
  • Stijn Baert is professor arbeidseconomie aan de Universiteit Gent en Universiteit Antwerpen: ‘Scholing en ontwikkeling zijn de oplossing om de arbeidsmarkt weer in balans te krijgen.’
Open whitepaper